Aanstaande Nabestaanden.nl
 
 

Kinderen als nabestaanden

Helaas worden ook kinderen geconfronteerd met het verlies van een dierbare. Dit kan een oma, opa, tante, oom of zelfs hun eigen vader of moeder zijn. Het is belangrijk om kinderen op een gepaste wijze te betrekken bij het proces van sterven, overlijden en afscheid nemen. 

Hoewel volwassenen vaak de neiging hebben om kinderen te willen "besparen", helpt het betrekken van kinderen hen om op hun eigen manier om te gaan met de dood, het afscheid en de rouw. Door open en eerlijk te zijn, bieden we kinderen de kans om hun gevoelens te uiten en steun te vinden in deze moeilijke tijden.

Als ouder of verzorger van een jong kind is het belangrijk om je kind mee te nemen in het proces voorafgaand aan het sterven van een dierbare. Vertel eerlijk wat er aan de hand is en welke ziekte zijn of haar dierbare heeft. Neem het kind mee op bezoek en betrek het bij het hele proces, zodat het kan wennen aan het idee dat zijn of haar dierbare er straks niet meer zal zijn. Door je kind op deze manier te begeleiden, geef je het de kans om te begrijpen en te verwerken wat er gebeurt, en bied je de steun die het nodig heeft in deze moeilijke tijd.

Tijdens het proces kun je samen met je kind dierbare herinneringen maken. Denk hierbij aan het samen maken van tekeningen of schilderijen, foto's maken en erover praten. Deze activiteiten helpen je kind om op een betekenisvolle manier afscheid te nemen en de herinneringen aan hun dierbare levend te houden. Zo bied je troost en creëer je blijvende, waardevolle momenten voor jullie beiden.

Vermijd in ieder geval bewoordingen die betrekking kunnen hebben op de dagelijkse gang van zaken van je kind. Noem bij een overlijden niet dat opa of oma slaapt, omdat het kind hierdoor angstig kan worden voor het slapen. Benoem wat er echt aan de hand is: zeg bijvoorbeeld dat opa is overleden, hij is dood. Dat klinkt misschien hard, maar een kind begrijpt dat en vindt zijn of haar eigen manier om hiermee om te gaan. Eerlijkheid helpt je kind om de situatie beter te verwerken en biedt duidelijkheid in een verwarrende tijd.

Ook bij de uitvaart of het overgangsritueel kun je je kind betrekken bij de voorbereiding. Geef je kind de mogelijkheid om iets in te brengen, luister naar hun ideeën, en geef hen ook tijdens de dienst de kans om onderdeel van het geheel te zijn. Door hen hierbij te betrekken, help je ze om op hun eigen manier afscheid te nemen en een waardevolle rol te spelen in het eren van hun dierbare.

De rouw

Beweeg met je kind mee, geef hem of haar alle ruimte en bied steeds de mogelijkheid om samen in gesprek te gaan over wat er is gebeurd. Na de uitvaart of het afscheidsritueel komt ook het kind in de rouw. Dit proces is niet te voorspellen, maar als je kind betrokken is geweest bij de fase voor het sterven, het overlijden en het afscheid, zal het kind het gemis van zijn of haar dierbare beter kunnen verweven in zijn of haar leven. Zo help je je kind om op een gezonde manier om te gaan met verlies en rouw.